Smakelijkheidstesten
Hmmm. Lekker of toch niet? De smakelijkheid van een voer is een belangrijke factor die bepaalt of jij een product nogmaals aanschaft. Het voer kan gezond, voedzaam en veilig zijn, maar als jouw huisdier het niet eet dat zijn al deze eigenschappen niet relevant.
“Gezond! Maar niet lekker? Dan schiet je het doel voorbij!”
Om de smakelijkheid van een voer te testen, zijn er twee verschillende testen. Dit zijn de acceptatie test en de voorkeurstest. De acceptatie test zegt iets over of jouw huisdier het product wel of niet zal gaan eten en de voorkeurstest zegt iets over de voorkeur ten opzichte van een ander product.
Acceptatietest: ja of nee
Voorkeurstest: A of B
“Is jouw huisdier een alleseter of juist een echte fijnproever? Alle type huisdieren zijn nodig voor een goede meting!”
Het bepalen van de smakelijkheid van een voer is complexer dan het lijkt. Elk huisdier is uniek en smaken verschillen. Zo eet het ene huisdier alles wat er voorgeschoteld wordt en haalt het andere huisdier overal zijn neus voor op. De hoeveelheid die het huisdier eet kan daarnaast afhangen van veel verschillende factoren, zoals onder andere het geslacht, de leeftijd, de activiteit en de geschiedenis van het dier. Juist met de inzet van jouw huisdier kunnen we deze variatie tussen verschillende huisdieren meenemen in de testen. Dus heb je een alleseter? Of juist een echte fijnproever? Deze zijn allebei heel erg waardevol!
Ook jij als eigenaar speelt een belangrijke rol bij het testen van smakelijkheid. Onze honden en katten kunnen ons niet vertellen of ze iets lekker vinden, of toch wel? Jij kent jouw dier als geen ander en jouw interpretatie geeft ons relevante feedback. Tijdens een test zullen we daarom niet alleen kijken naar de voeropname van het huisdier, maar ook en aantal parameters uitvragen bij jou. Fijn voor ons, maar ook leerzaam voor jou!